Dag 4 – Limonaia

LimoneMet het Oostenrijks-Italiaans oorlogsverleden nog in gedachten, arriveerde Charley via Trento en Rovereto de volgende dag in Limone sul Garda. Via een forse klim in eerste versnelling sputterde hij tot bij het hotel La Limonaia. Meteen was zijn aandacht gewekt door de vreemde structuur van het hotelcomplex dat gebouwd was op een helling tussen de peilers van een voormalige citroengaard. Bij de receptie hing een oude foto van het Gardameer dat bekend stond om zijn rijke citrusteelt. ”Wat is het hier steil”, schrok Charley toen de auto langzaam naar beneden begon te bollen, tot een rotssteen verder onheil voorkwam.

Historisch Limone“What’s in a name?”, zei Charley toen hij uitgevlooid had dat de naam Limone niets met limoenen had te maken, maar afgeleid is van limes of grens. Tot 1918 liep hier immers de grens tussen Oostenrijk en Italië. In de 13e eeuw brachten monniken de eerste citrusvruchten uit de Ligurische Riviera naar het Gardameer. Vanaf de 18e eeuw werden limonaies gebouwd om de vruchten tegen vorst te beschermen. Maar de monocultuur leidde tot ziekte en mede door de concurrentie met de citroenteelt in Sicilië, blijft van de voormalige productie nog weinig over. Met uitzondering van enkele citroenkassen zoals La Limonaia del Castel.

LimonaiaLanguit in een ligstoel van het hotel en tevreden aan zijn limoncello nippend, bladerde Charley door de Italienische Reise van Johann Wolfgang von Goethe. “Wir fuhren bei Limone vorbei, dessen Berggärten, terrassenweise angelegt und mit Zitronenbäumen bepflanzt, ein reiches und reinliches Ansehn geben. Der ganze Garten besteht aus Reihen von weißen viereckigen Pfeilern, die in einer gewissen Entfernung voneinander stehen und stufenweis den Berg hinaufrücken.”

Oude Mensen“Leven de mensen hier langer door het eten van die mooie grote citroenen?” was zijn vraag in het museum van Limone dat vol hing met knipsels over de hoge ouderdom van de inwoners. Het antwoord kreeg Charley prompt van Giuseppe die hem allervriendelijkst een brochure aanbood waarin stond te lezen dat de lange levensduur van sommige inwoners te danken is aan een genetische mutatie. Wetenschappers die zich al jaren buigen over dit fenomeen ontdekten dat zij drager zijn van de Apolipoproteïne A-1 Milano, die hen beschermt tegen de fatale gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte. “Maar dit is pure Darwin!”, want Charley dacht onmiddellijk aan de Galapagoseilanden waar ook mutaties tot een bepaalde geïsoleerde groep beperkt bleven.

FietserOnderweg naar Salò, ergerde Charley zich mateloos aan de wielertoeristen die in de al te nauwe tunnels de maximale toegelaten snelheid van 100 km/h verhinderden, daarbij opgejaagd door de Italiaanse bumperklevers met hun roekeloze inhaalmaneuvers. In Salò dook opnieuw de oorlog op die ondertussen al een vast onderdeel was geworden van deze Alpenreis.

MussoliniNa de capitulatie in 1943 van het Italiaanse koninkrijk, stichtte Mussolini als vazal van Hitler, de Italiaanse Sociale Republiek, ook bekend als de Republiek van Salò. Meer dan een marionettenregering was het niet, want Mussolini werd gedwongen o.m. Zuid-Tirol aan Duitsland af te staan. Ook was deze regering veel racistischer dan tijdens Mussolini’s vorige bewind. Snuffelend in een boekhandel ontdekte Charley Mussolini Ultimo Atto, een schitterend geïllustreerd overzicht van de laatste jaren van de Italiaanse fascisten, uitgegeven door de Commune di Salò in 2004.

Mussolini Keukenschort“Afschuwelijk, dit zou vandaag in Duitsland niet kunnen”, dacht Charley, toen hij in een souvenirwinkel een keukenschort zag hangen met een foto van een man, “wiens gelijkenis met een bestaande figuur niet op toeval berustte”. Hoewel Salò nu een vredig toeristisch stadje is aan het Gardameer, heeft de naam een wrange nasmaak door de gebeurtenissen die aanleiding gaven tot de film Salò of de 120 dagen van Sodom van Pier Paolo Pasolini.

 

Advertenties

Een gedachte over “Dag 4 – Limonaia

  1. Pingback: Mutatis Mutandis | Charley's Blik & Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s